KSRTC KEY ANSWER-2017

KARNATAKA STATE ROAD TRANSPORT CORPORATION
KSRTC conducted online examination for Recruitment of posts mentioned under advt no. 3/2016 and 4/2016 on19/08/2017. The official Key answer is published by the department
1. Kishori Amonkar was ______.
A. A famous singer of Karnataka
B. A Hindustani classical vocalist
C. A famous Indian Painter
D. A famous Kuchipudi dancer
Ans. B
2. Among the following which one fits the description of Anatomy the best.
A. Muscle regeneration
B. Body structure of living organisms
C. Bone marrow replacement
D. Kidney Transplantation
Ans: B
3. Who among the following from Karnataka was conferred Bharat Ratna Award
from Rashtrapati?
A. CNR Rao
B. R Padmanabhan
C. Sachin Tendulkar
D. None of these options are correct
Ans. A
4. What is AIDS?
A. Human immunodeficiency virus infection
B. A form of Cancer
C. Multiple Sclerosis
D. A form of excessive hair growth
Ans: A

5. Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated India’s longest road tunnel in
J&K , this is known as _____.
A. Chenani-Nashri tunnel
B. Jammu Kashmir tunnel
C. India Pakistan tunnel
D. Jammu Tavi tunnel
Ans. A.
6. Who among the following persons launched the logo and the brand name Aadhaar?
A. Amitabh Bachchan
B. Dr. Manmohan Singh
C. Nandan Nilekani
D. Azim Premji
Ans: C
7. Mangalyaan is the major program of
A. Govt. of Karnataka for uplift of women
B. Indian space research organisation
C. Survey of India to develop latest geographical maps
D. Ministry of labor towards improvement of conditions of construction labor.
Ans. B
8. Among the following who won the 2017 Vodafone Premier Badminton League
Tournament?
A. Mumbai Rockets
B. Chennai Smashers
C. Awadhe Warriors
D. Hyderabad Hunters
Ans. B
9. Which Indian cricketer has been inducted into the Legends Club ‘Hall of Fame’ on
January 17, 2017?
A. Mohammad Azharuddin
B. Javagal Srinath
C. Kapil Dev
D. Anil Kumble
Ans. C.

10. Who was the Chief Guest of Republic Day Parade held on 26th January 2017 at
New Delhi?
A. Mohammed bin Zayed Al Nahyan
B. Barack Obama
C. Donald Trump
D. Vladimir Putin
Ans. A
11. Mawlynnong village which was named as the Cleanest Village in Asia‘ in 2003 is
located in which state of India ?
A. Assam
B. Meghalaya
C. Manipur
D. Arunachal Pradesh
Ans. B
12. Name the scheme launched by the Railways Ministry on January 17, 2017 to save
the Indian Railways’ expenditure on energy consumption over the next 10 years.
A. Operation 41K
B. Conservation 41K
C. Mission 41K
D. Save Energy
Ans. C
13. Who was the author of famous Kannada poem “Mysuru mallige”?
A. Kuvempu
B. D.V Gundappa
C. D.R Bendre
D. K.S Narsimha Swamy
Ans. D
14. The GST bill recently approved by the Indian Parliament stands for.
A. Global Sales Tax
B. Global Service Tax
C. Goods State Tax
D. Goods and Services Tax
Ans. D
15. ……………. is a strait between the Tamil Nadu state and the Mannar district of
the Northern Province of the island nation of Sri Lanka.
A. Palk Strait
B. Walk Strait
C. Talk Strait
D. Balk Strait
Ans: A
16. Which of the following country shares the longest land boundary with India?
A. Bangladesh
B. Nepal
C. Bhutan
D. None of these options are correct
Ans: A
17. Kerala is the largest producer of cardamom in India.
A. True
B. False
C. Not cardamom but clove
D. None of these options are correct
Ans: A
18. Akash, Prithvi, Agni are all related to
A. Defence Programs of the country
B. Different museums of India
C. Names of different software applications
D. Name given to different kinds of buses of KSRTC
Ans: A
19. The Indian Trade Unions Act was enacted in the year?
A. 1858
B. 1926
C. 1947
D. 1998
Ans. B
20. Under the Workmen’s Compensation Act the compensation is payable.
A. Only During the employment
B. During and in the course of employment
C. Only in the course of employment
D. Only for workmen who have completed 10 years of service
Ans. B
21. Which plan proposed that, "The Constitution should give India Domination
Status"?
A. Cabinet Mission Plan
B. Cripps Mission
C. The Mountbatten Plan
D. Simon Commission
Ans. B
22. The name of the poet Kalidasa is mentioned in the—
A. Allahabad pillar inscription
B. Aihole inscription
C. Alapadu grant
D. Hanumakonda inscription
Ans. B
23. Who is associated with the book named ‘India’s Struggle for Independence’?
A. Bipan Chandra
B. Satish Chandra
C. Sumit Sarkar
D. Jagdish Chandra Bose
Ans. A
24. The battle of Plassey took place in which year?
A. 1787
B. 1757
C. 1907
D. 1747
Ans. B
25. The treaty of Sreerangapatna was signed between…………
A. Tipu Sultan and British
B. Hyder Ali and British
C. Tipu Sultan and French
D. Marathas and British.
Ans. A
26. By which means India came directly under the British Empire?
A. Victorian proclamation
B. Act of 1813
C. Act of 1909
D. Act of 1919.
Ans. A
27. Who is the author of book named “Discovery of India” ?
A. Sarojini Naidu
B. Dr. Abdul Kalam
C. Lal Bahadur Shastry
D. Pandit Nehru
Ans. D
28. When was the custom of Sati abolished?
A. 1829
B. 1825
C. 1832
D. 1839
Ans. A
29. Which of the following bank’s headquarters is NOT located in Karnataka?
A. Vijaya Bank
B. Canara bank
C. Syndicate Bank
D. South Indian Bank
Ans. D

30. Social inventions for accomplishing goals through group efforts is called
_______?
A. Management
B. Organization
C. Leadership
D. Behaviour
Ans. B
31. Which of the following is a study of human behavior?
A. Ergonomics
B. Economics
C. Psychology
D. Management
Ans. C
32. Who developed the Scientific Management approach?
A. Elton Mayo
B. Henry Fayol
C. F.W. Taylor
D. Abraham Maslow
Ans. C
33. Who proposed “ bureaucratic structure” is suitable for all organization ?
A. Elton Mayo
B. Henry Fayol
C. F.W. Taylor
D. Max Weber
Ans. D
34. Who conducted the “Hawthorne experiment” which was a real beginning of
applied research in human relations?
A. Elton Mayo
B. F.W Skinner
C. Sigmund Freud
D. David McGregor
Ans. A
35. The two factors of production according to classical Economics are
A. Land and Finance
B. Products and Markets
C. Labor and Capital
D. Finance and Markets
Ans: C
36. Oligopoly is a kind of market situation where there is __________
A. a state of limited competition, in which a market is shared by a small number of
producers or sellers.
B. exclusive control of a commodity or service in a particular market, or a control that
makes possible the manipulation of prices.
C. a market system characterized by many different buyers and sellers.
D. market systems are not only differentiated according to the number of suppliers in
the market. They may also be differentiated according to the number of buyers.
Ans : A
37. Convention 182 and Convention 138 of the International Labour Organisation
(ILO) is related to
A. Humane working conditions
B. Child Labor
C. Equality of pay between women and men
D. Exploitation of workers
Ans. B
38. Which organization theory can be understood by IF and THEN relationship ?
A. System approach
B. Contingency approach
C. Process approach
D. Scientific approach
Ans. B
39. The brake warning light warns the driver of _________
A. Water in the master cylinder
B. Air in the hydraulic system
C. Failure of the primary or secondary circuit of hydraulic system
D. Power brake failure
Ans. C
40. The following additive prevent the formation of gum while the petrol is in storage
A. Oxidation inhibitors
B. Metal deactivators
C. Rust resistors
D. Ice resistors
Ans. A
41. In an automobile why is it necessary to maintain the valve clearances ?
A. Reduce the resistance to sliding that occurs between the cam and the tappet
B. Allow for lengthening of the valves owing to the heat of combustion
C. Increase the speed at which the valves move up and down
D. Make the crankshaft turn smoothly
Ans. B
42. In an automobile which of the following characteristic is enhanced by the honing
of cylinder sleeves inner surface ?
A. Cooling efficiency
B. Resistance to wear
C. Lubrication performance
D. None of these options are correct
Ans. C
43. If the air-fuel mixture ignites before the spark takes place at spark plug, this
condition is called as _______ .
A. Detonation
B. Ignition
C. Pre-ignition
D. Rumble
Ans. C
44. Which of the following instrument used to check specific gravity of acid in a
battery ?
A. Hydrometer
B. Hygrometer
C. Anemometer
D. Multimeter
Ans. A
45. The crankshaft of a typical inline four cylinder engine has how many balance
weights.
A. 12
B. 4
C. 16
D. 8
Ans. D
46. Which of the following condition results in large quantities of Hydro Carbon
emission?
A. High temperature combustion
B. Incomplete combustion
C. Low temperature combustion
D. High atmospheric temperature combustion
Ans. B
47. The radiator tubes are manufactured from
A. Cast iron
B. Aluminium
C. Brass
D. Steel
Ans. C
48. The negative plates of a lead acid battery has
A. Lead peroxide (PbO₂)
B. Spongy lead (Pb).
C. Lead sulphate (PbSO₄)
D. Sulphuric acid (H₂SO₄)
Ans. B
49. Who will be called as an adult as per Section 2 in The Factories Act 1948?
A. A person who has completed 21 years of age
B. A person who is less than 19 years of age
C. A person who has completed 24 years of age
D. A person who has completed 18 years of age
Ans. D
50. Under The Factories Act 1948, a factory means:
A. A place where production of goods and services happens
B. Five or more workers work together
C. Ten or more workers with power or twenty or more workers with or without power
produce goods and services
D. None of these options are correct
Ans. C
51. Layoff means ____________
A. Termination of employment
B. A form of Superannuation
C. Voluntary retirement
D. Inability or refusal to give employment
Ans. D
52. The outcome of a conciliation process in a settlement of an Industrial dispute is
called
A. Memorandum of settlement
B. Award
C. Adjudication
D. Conciliation report
ANS. A

53. Under Section 89 of The Factories Act, which of the disease is not mentioned?
A. Anthrax
B. Asbestosis
C. Tuberculosis
D. Pneumonia
Ans: D
54. Which of the following is the major ingredient of leather ?
A. Carbohydrate
B. Collagen
C. Polymer
D. Nucleic acid
Ans : B
55. What are the major constituents of Glass ?
A. Quartz and mica
B. Sand and salt
C. Sand and silicates
D. None of these options are correct
Ans : C
56. Epoxy resins is used as–
A. Moth repellants
B. Insecticides
C. Detergents
D. Adhesives
Ans : D
57. One fathom is equal to–
A. 6 metres
B. 6 feet
C. 60 feet
D. 60 cms
Ans : B
58. The pitch or frequency of sound is measured _________ units.
A. Coulomb
B. Decibel
C. Cycles
D. Hertz
Ans : B
59. Which of the following is the fastest acting enzyme in the biological kingdom?
A. lipase
B. amylase
C. carboxypeptidase
D. carbonic anhydrase
Ans : D
60. There are _____ number of muscles in human.
A. 638
B. 637
C. 639
D. 640
Ans : C
61. What is meant by Nitrification?
A. Liquification of nitrogen
B. Convert the atmospheric nitrogen to effective nitrogen compound
C. Production of nitrogen from air
D. Conversion of nitrogen to nitric acid
Ans : B
62. Cell membrane is ______
A. Permeable
B. Selectively permeable
C. Semipermeable
D. Impermeable
Ans : C
63. Polythene is industrially prepared by the polymerisation of which of the following
compound?
A. Methane
B. Styrene
C. Acetylene
D. Ethylene
Ans : D
64. Which of the following can be called the coded entries which are used to gain
access to a computer system?
A. Entry codes
B. Passwords
C. Security commands
D. Code words
Ans. B
65. Which of the following statements is true ?
A. Minicomputer works faster than Microcomputer
B. Microcomputer works faster than Minicomputer
C. Speed of both the computers is the same
D. The speeds of both these computers cannot be compared due to variance in the
speeds of the two
Ans. A
66. Which of the following can be used to organize files?
A. archives
B. folders
C. indexes
D. Lists
Ans. B
67. What of the following type of resource is most likely to be a shared common
resource in a computer Network?
A. Printers
B. Hard drives
C. Floppy disk drives
D. Keyboards
Ans. A
68. For the Internet connection, which of the following device is required?
A. Joystick
B. Modem
C. CD Drive
D. NIC Card
Ans. B.
69. Choose the correct meaning of the idiom: “To make clean breast of”
A. to gain profit
B. to be in good condition
C. to confess without of reserve
D. to display emotions
Ans. C
70. Fill in the blank with appropriate word:
When a girl was sitting by herself, he thought it was an ______ moment to
go and say hi
A. esoteric
B. commendable
C. none of the other three
D. apropos
Ans. D
71. Choose the correct meaning of the idiom: “ To catch a tartar”
A. To catch a dangerous person
B. To assassinate the king
C. To buy new things
D. To start a new organisation
Ans A.
72. Fill in the blank with appropriate word
The king was forced to __________ his throne to the conquerer
A. iconoclastic
B. extremely diverse
C. abdicate
D. broach
Ans C
73. Find the synonym of the word VAGRANT
A. defunct
B. vagabond
C. settled
D. deceptive
Ans B.
74. Find the synonym of the word CABALA
A. lose
B. loose
C. despair
D. occultism
Ans D
75. Find the synonym of the word ABASEMENT
A. Downgrade
B. Pride
C. Honor
D. forgo
Ans A
76. Which of the following word is odd one out
A. bicker
B. quarrel
C. wrangle
D. inveigle
Ans. D
77. Solve for x: x2
– 5x + 6 = 0
A. 3 and 2
B. 3.5 and 2
C. 4
D. 4.5
Ans A
78. (ab)x−2=(ba)x−7. What is the value of x ?
A. 3
B. 3.5
C. 4
D. 4.5
Ans D
79. x
2
– 13x + 42 = 0, what is the value of x?
A. 6 and 7
B. 3 and 2
C. 2 and 1
D. 1 and 0
Ans. A
80. (x+1)(x-3) = 0
A. -1 and 3
B. 2 and 4
C. 3 and 1
D. 6 and 3
Ans. A

81. x
2
+ x – 4 = 0
A. x = (-1 ± √17)/2
B. x = 3.5
C. x= 4.5
D. x = 6.5
Ans. A
82. Next term in the series 2, 1, ½ , ¼ …………..
A. 1/6
B. 1/8
C. 1/14
D. 1/7
Ans. B
83. Next term in the series 22,21,23,22,24,23 ………………
A. 25
B. 22
C. 26
D. 20
Ans. A
84. Pick the wrong term in the series 2,5,10,17,26,37,50,64
A. 5
B. 17
C. 26
D. 64
Ans. D
85. Srikanth was engaged on a job for 30 days on the condition that he would get a
wage of Rs. 10 for the day he works, but he has to pay a fine of Rs. 2 for each day of
his absence. If he gets Rs. 216 at the end, he was absent from work for ______ days
A. 15 days
B. 7 days
C. 18 days
D. 19 days
Ans. B
86. Anita can do a piece of work in 4 days. Rajni can do it in 5 days. With the
assistance of Anuradha they completed the work in 2 days. Find in how many days
can Anuradha alone do it?
A. 10 days
B. 20 days
C. 5 days
D. 4 days
Ans. 4
87. Express a speed of 54 kmph in meters per second?
A. 10 mps
B. 15 mps
C. 14 mps
D. 17 mps
Ans. B
88. The sub-duplicate ratio of 1:4 is
A. 1:2
B. 2:1
C. 1:8
D. 1:7
Ans. A
89. The average of first 20 even numbers is?
A. 21
B. 22
C. 20
D. 11
Ans. A

90. In a kilometer race, Anjana beats Brijmohan by 50 meters or 10 seconds. What
time does Anjana take to complete the race?
A. 180 sec
B. 190 sec
C. 200 sec
D. 170 sec
Ans. B
91. A man divided a number by 2/3 when he required to multiply by 3/2.
Calculate the percentage of error in his result.
A. 0%
B. 1%
C. 10%
D. 20%
Ans. A
92. A man bought a dog and a sledge. If he sold the dog at 10 % loss and the sledge at
20 % gain, he would not lose anything; but if he sold the dog at 5% loss
and the sledge at 5% gain, he would lose Rs. 10 in the bargain. The amount paid
by him was Rs._______ for the dog and Rs.________ for the sledge.
A. 400 for dog & 200 for sledge
B. 900 for dog & 700 for sledge
C. 500 for dog & 250 for sledge
D. 200 for dog & 150 for sledge
Ans: A
93. Arun passed one sixth of his life in childhood, one twelfth in youth, and one
seventh more as a bachelor; five years after his marriage a son was born who died
four years before his father at half his final age. How old is Arun?
A. 82 years
B. 84 years
C. 86 years
D. 90 years
Ans: B
94. How big will an angle of one and a half degree look through a glass that
magnifies things three times?
A. 1 ½
B. 1 ¼
C. 1 1/8
D. 1 1/5
Ans: A

95. Geeta drove 60 km at 30 kmph and then an additional 60 km at 50 kmph.
Compute Geeta’s average speed over 120 km.
A. 38 ½
B. 37 ½
C. 36 ½
D. 34 ½
Ans: B
96. What is the sum of the first 25 natural odd numbers?
A. 625
B. 630
C. 635
D. 640
Ans: A
97. The sum of three consecutive integers is 105. Find the lowest of the three?
A. 40
B. 35
C. 34
D. 25
Ans: C
98. The edge of a cube is 3a cm. Find its surface area?
A. 6a2 cm2
B. 54a2
cm2
C. 12a2 cm2
D. 24a2
cm2
Ans: A
99. Solve the equation for x : 5x - 27 - 3x = 4 + 8 - x
A. 4
B. 13/3
C. 6
D. -4
Ans: B
100. A man buys 11 similar articles for Rs 10 and later sells 10 articles for Rs 11.
Find gain/loss percentage
A. 20% gain
B. 10 % loss
C. 21% gain
D. 11% gain
Ans: C

No comments:

Post a Comment